Liga prvaka

15. lis 2011.

DUEL BH. GLADIJATORA U RIMSKOM DERBIJU

Lokalno rimsko stanovništvo, često, zna reći, da je ova utakmica "više od same utakmice", a u prilog toj tvrdnji ide i neizmjerno rivalstvo kako na terenu, tako i na tribinama kojemu i sami svjedočimo.

Bez sumnje, najžešći derbi u Italiji i jedan od najžešćih u svijetu, a ovoga puta priliku da budu na suprostavljenim stranama imati će i dva naša reprezentativca, Senad Lulić (Lazio) i Miralem Pjanić (Roma).

Oba tima su relativno dobro otvorila šampionat. Nalaze se u vrhu tabele (Roma šesta, a Lazio sedmi), sa identičnim brojem bodova i sa samo 3 boda manje od vodećeg Juventusa i svakako bi pobjeda objema ekipama mnogo značila u borbi za vrh.

Međutim, Roma u ovaj susret ulazi bez kapitena Tottija, koji ima problema sa mišićima i neće biti spreman za meč, dok je na drugoj strani upitan nastup Klosea koji se povrijedio u utakmici protiv Fiorentine i na taj način propustio mečeve svoje reprezentacije, u finišu kvalifikacionog ciklusa. Treba istaći da bi za ovaj meč trebali biti spremni Mauri i Dias, dva vrlo važna fudbalera Lazia.

Na mjestu Tottija, trebao bi zaigrati, naš reprezentativac Miralem Pjanić, kojeg su navijači Vučice prozvali "mali Zidane" i koji je dao mali uvod u ovaj derbi : "Imali smo odlične navijače u Lyonu, ali to se ne može porediti sa onim što sam otkrio u Rimu. Ovdje je ljubav svakodnevna. Nevjerovatno koliko navijači vole ovaj tim". Pjanić je, također, odao priznanje treneru Rome, Luisu Enriqueu, pohvalivši njegov rad: "On želi da uvijek igramo napadački i sviđa mi se njegova fudbalska filozofija . Jači smo od Lazia i očekujem pobjedu".

Na suprotnoj strani, trebao bi zaigrati Senad Lulić, mada još uvijek nije izvjesno da li kao starter ili kao džoker sa klupe. Podsjetimo, Lulić je u dosadašnjih 5 kola, proveo 239 minuta na terenu, od toga, dva puta je bio u prvoj postavi i tri puta je ulazio sa klupe.

Sve u svemu, očekuje nas izuzetno zanimljiva utakmica, dva tima koja u ovoj sezoni imaju ambicije za sami vrh, a svakako da ova utakmica može biti bitna odrednica za nastavak sezone, jer osim u rezlutatskom smilslu, može donijeti i dodatnu dozu sampouzdanja .

Roma je pobijedila u posljednjih pet mečeva, računajući i jednu utakmicu Kupa, te svakako da je to dodati motiv fudbalerima Lazija da prekinu ovaj crni niz i iskupe se navijačima.

Zanimljivosti:

- U međusobnim prvenstvenim duelima, Roma je uspješnija; 47 pobjeda, 54 remija i 34 pobjede Lazija.Također, u ukupnom omjeru, Roma ima 62 pobjede, Lazio 45, dok je 60 mečeva završilo remijem.

- Prvi derbi je odigran 8.12. 1929. I završio je pobjedom Rome 1-0.

- Najubjedljivija pobjeda Rome je rezultatom 5-0 u sezoni 1933/34, a Lazija rezultatom 3-0, u sezoni 2006/07.

- Najveći broj uzastopnih pobjeda, ostvarila je Roma, ukupno 5 ( 4 u Serie A i 1 u kupu) od decembra 2009. do današnjeg dana i taj niz je još uvijek, aktuelan.

- Najveći broj nastupa u Rimskom derbiju, ima kapiten Rome, Francesco Totti, ukupno 28.

- Dino Da Costa i Marco Delvecchio (Roma) su rekorderi po broju postignutih golova. Obojica su dali po 9, dok je u redovima Lazia najbolji strijelac Silvio Piola, koji je postigao 6 golova.

- Vincenzo Montella je postigao 4 gola u pobjedi Rome rezultatom 5-1, 11.3.2002. godine.

- Švedski fudbaler Arne Selmosson je jedini igrač u povijesti, koji je postizao golove i za Romu i za Lazio u Rimskom derbiju.

-Jedini igrači koji su nastupali za oba tima: Fulvio Bernardin, Luigi Di Biagio, Attilio Ferraris IV, Diego Fuser, Lionello Manfredonia, Siniša Mihajlović, Angelo Peruzzi, Arne Selmosson, Sebastiano Siviglia i Roberto Muzzi.

Nema komentara:

Objavi komentar